Коментар за тековните случувања

Портфолио менаџерите во Генерали Инвестментс составија резиме за тековните случувања кои влијаат врз пазарот на капитал и актуелни совети за инвеститорите.

Преглед на моменталните случувања:

Скоро сме на половина од 2021 година. Многу работи се случија за повеќе од 5 месеци, a единствените константи се новите рекорди на берзите. Земјите и централните банки продолжуваат да излегуваат со соопштенија дека безусловно ќе обезбедат пари и ликвидност, а пандемијата покажува знаци на (преодно) олеснување по успешната кампања за вакцинација во развиените земји. Летните одмори се приближуваат и земјите се повеќе се отвораат, едни само за вакцинираните, други за сите под одредени услови особено тестирање. Потрошувачката е принудена на високи нивоа и се активираат претходно акумулираните заштеди. Економските индикатори се поволни, има доволно пари, силниот оптимизам и силната побарувачка се ограничени само од логистички проблеми, ограничена понуда и недостаток на главни делови во некои сегменти од економијата и како последица на тоа, гледано низ призмата на последните 10 години, висока инфлација. Не би рекле ништо неочекувано, бидејќи ова е некако основно сценарио од почетокот на годината. Останува дилемата дали инфлацијата е минлива или е потрајна по природа, бидејќи има знаци за обете насоки. Најголемата вест од минатата недела е глобалниот договор за данок од 15% на мултинационалните компании. Како ова ќе се претвори во пракса, не е целосно јасно, бидејќи покрај проблемот како да се постави во законодавството, уште поголем проблем е спротивставувањето на некои за да се донесе во правна форма. Американскиот Сенат веќе изјави дека предлогот не е најамерикански и иако Швајцарија го поддржува, Ирска е доста силно против. Сопствените парцијални интереси се над глобалното позитивно влијание на ваквите измени во законодавството. Дури и локалните избори во Саксонија, каде ЦДУ ја изненади прошталната германска канцеларка Меркел, покажаа дека предизборните мерења на моќта остануваат прилично несигурна алатка. Резултатот дава надеж дека наесен, по германските избори, нема да има големи промени во германската политика. Од другата страна на земјината топка, има индикации дека регулаторниот притисок на Кина врз технолошките компании се намалува, што со оглед на добрата макроекономска состојба на кинеската економија, обезбедува добра основа за раст на азиските берзи. Можеме да заклучиме дека економската и политичката слика за следните летни месеци останува добра и охрабрувачка, што во голема мера ја намалува веројатноста за посилна корекција на сè уште прегреените берзи. Политиката „балон насекаде“ може да продолжи, бидејќи нема алтернативи.

Берзите продолжуваат да растат умерено и поставуваат нови рекорди. Другите сегменти на пазарот продолжуваат да бидат во првите редови, а не толку акциите на технолошките компании, иако и тие не се далеку од рекорди. Добрите времиња за инвеститорите продолжуваат и очигледно ќе траат барем во текот на летото. Централните банки и земјите обезбедуваат ликвидност и го стимулираат економскиот раст преку стимулации, што компаниите ги користат за трансформација и нови видици. Приливот кон берзите продолжува бидејќи инвеститорите немаат алтернатива. Обврзниците одржуваат многу ниски приноси, инфлацијата рапидно ја намалува вредноста на парите, а недвижниот имот долго време дава многу ниски приноси. Инвеститорите продолжуваат да посветуваат поголемо внимание на цикличните индустрии, индустријата и финансиите, иако здравствената индустрија исто така се разбуди во последните денови по одобрувањето на лекот за Алцхајмеровата болест. Самиот лек има доста недокажани ефекти врз подобрувањето на состојбата на пациентите, што е уште поважно, целиот процес покажува дека ќе биде можно побрзо да се добијат регулаторни одобрувања за нови лекови во постпандемискиот период. САД и Европа остануваат прилично рамни во однос на приносите оваа година, а доларот, дава знаци на стабилизирање на околу 1,2-1,22 долари за евро. Позицијата на пазарите во развој исто така се подобрува, со економски податоци за првиот квартал кои се подобри од предвидуваните. Така, на пр. изненади Бразил, кој е еден од најтешко погодените земји. Притисокот од кинеските власти врз технолошките гиганти малку се намали и инвеститорите веднаш го наградија ова со повисоки стапки. Но, нивоата остануваат привлечни за долгорочните инвеститори. Ограничувањата на шпекулациите вродија со плод, бидејќи цените на стоките привремено се намалија, па акциите во индустријата не беа во центарот на вниманието на инвеститорите во последните денови. Инвеститорите од позадина се чини дека се повеќе фокусирани на диверзификација на широко портфолио отколку на концентрација на капитал во одделни приказни. Тоа е добро за пазарот, бидејќи предизвика интерес кај некои заборавени делови на пазарот (на пр. Телекомуникации, Дојче Телеком е една од попрофитабилните акции на европскиот пазар оваа година). Накратко, на пазарот сè е мирно во моментот, и сите ги следат најавите за инфлација што доаѓаат, што може суштински да ги разниша пазарите на капитал.

Совети за инвеститорите:

При диктирање на насоката и темпото на пазарите, пандемијата сè повеќе им отстапува место на инфлациските очекувања, а со тоа и на очекувањата за нивото на каматните стапки, а исто така расте и влијанието на геополитиката. Акциите на компаниите од областа на технологијата и е-трговијата и работата од дома остануваат сегменти со натпросечен раст на бизнисот, но со високи проценки, геополитички тензии и стравувања од инфлација, инвеститорите остануваат претпазливи. Обврзниците се скапи, бидејќи приносите прилагодени на очекувањата за инфлација се мизерни, главно негативни, и заедно со негативните приноси од банка, инвеститорите продолжуваат да бидат принудени главно на инвестиции во акции и недвижнини. Диверзификацијата на портфолиото останува приоритет. Препорачливо е да се подели портфолиото во различни класи, помеѓу акции, обврзници или пари. Можностите надвор од технолошкиот сектор остануваат привлечни поради пониските проценки, особено во сегментите на пазарот каде што отворањето на постпандемични економии ја зајакнува економската динамика или стимулативните мерки од страна на земјите ќе го променат деловното опкружување. Тежината во форма на индивидуални фондови треба да биде претставена од индустрии кои подобро би ја преживеале оваа криза и каде проценките не се претерани. Ова вклучува главно здравствена заштита (исто така преку демографски трендови), индустрија, поради инфраструктурни стимуланси како и поради премин кон „зелена“ енергија и можеме да додадеме селективен потрошувачки сектор. Меѓу регионите, Европа се издвојува според привлечноста, на САД им треба поголема претпазливост поради големата тежина на ИТ компаниите, а Кина дојде во област која е интересна за купување по последната корекција. Поради убавите дивидендни приноси и привлечните проценки, нашиот регион на Централна и Југоисточна Европа е интересен и за мал дел од портфолиото. Енергијата и материјалите остануваат заштита од инфлација, иако проценките не се претерани во овие индустрии, но по значителниот раст во минатото, претпазливоста не е излишна. Финансиите, особено банките, остануваат шпекулативни инвестиции, особено ако инфлацијата ги надминува очекувањата. Инвеститорите со долгорочни цели на заштеда треба да истраат и да продолжат да вршат периодични плаќања, а оние кои би инвестирале поголема сума истата треба да ја распределат на подолг временски период. Дигитализацијата, автоматизацијата, е-трговијата, работењето од дома, почистата енергија, работењето во согласност со социјалните норми и придржувањето кон таканаречените препораки на ЕСГ се долгорочни трендови и фокусот на долгорочните трендови историски е важна компонента на постигнување натпросечни приноси.