Коментар за тековните случувања

Портфолио менаџерите во Генерали Инвестментс составија резиме за тековните случувања кои влијаат врз пазарот на капитал и актуелни совети за инвеститорите.

Преглед на моменталните случувања:

– Економската состојба продолжува да се стабилизира, но темпото на закрепнување е побавно од оптимистичките очекувања, што воведува несигурност на пазарите на капитал. Политичката состојба предизвикана од насилството на протестите во САД се смирува, бидејќи забрзувањето на епидемијата во некои главно јужни држави на САД и Јужна Америка, Африка и Азија повторно доаѓа до израз. Глобалната пандемија сè уште не го достигна врвот, а од друга страна Јужна Кореја прогласи почеток на вториот бран. Податоците од Европа се помалку охрабрувачки оваа недела, што укажува дека епидемијата сè уште не е надмината во Европа, иако карантините од големи размери како во пролетните месеци не се очекуваат повеќе. Политичарите и централните банки сè уште подготвуваат нови мерки. Американската администрација подготвува нов инфраструктурен фонд вреден еден трилион евра со цел да почнат со процесот на обнова на старата американска инфраструктура, а сето ова ќе има силен мултипликаторски ефект врз целата американска економија. ФЕД-от купува високо ризични корпоративни обврзници и со тоа ја зајакнува ликвидноста во оној дел од економијата кој има потешкотии во пристапот до нови заеми, централната банка на Јапонија ги зајакнува мерките за стимулирање и го продолжува нивното траење. Во Европа, гледаме зголемена подготвеност како на Европската, така и на индивидуалните политики за зголемување на буџетските дефицити. Европските земји, особено Германија, продолжуваат да ја зајакнуваат поддршката за „зелена политика и зелена индустрија“. Најновите макроекономски податоци од одделни земји се подобри и покажуваат солидни трендови на раст, но закрепнувањето е повеќе како „затегната куќа“ отколку рефлексија во формата на буквата V. Во Европа границите се отворени, што се очекува да го зголеми пристигнувањето на туристите од север кон југ, особено во Централна и Југоисточна Европа. Шпанија и Италија малку заостануваат во овој дел, па затоа очекуваат многу лоша туристичка сезона. Трговските тензии меѓу САД и Кина се намалија оваа недела, но само еден твит е доволен за ескалација.

– Преовладува умерен оптимизам на берзите, но на цените им треба поголем оптимизам за раст во смисла дека пандемијата го достигна својот глобален врв. Од друга страна, големата количина новосоздадена ликвидност, повеќе од 18 трилиони свежо печатени пари, претставува многу јака сила на пазарот на капитал, спречувајќи големи прилагодувања на цените кон надолу. Берзите со својот силен раст во последните 2 месеци претставуваат одраз на приносот на пазарот на обврзници и банките, кои се претежно негативни, трговијата, бизнисот, како и туризмот и емитувањето преку мрежни платформи, нема да се вратат на истите нивоа долго време како пред кризата. Затоа, парите се насочени кон акции кои и покрај нивниот ризик, во моментот даваат позитивен принос. Оптимизмот се распрсна дури и во најпогодените индустрии, честопати според наше мислење неоправдано, но берзата стана слична на коцкањето во одредени сегменти, бидејќи дури и компаниите во кои се наоѓаат пред стечајна постапка па дури и пред банкрот силно пораснаа. Ова укажува на прекумерна еуфорија во одреден сегмент на берзите. Минатата недела, оптимизмот во овие најризични индустрии и залихи малку избледе, но ако ги споредиме цените со неизвесноста во овие активности, според наше мислење, цените на овие компании или индустриите сè уште се неоправдано високи. Затоа, претпазливоста не е излишна. Од друга страна, имаме индустрии кои станаа победници од кризата и каде вредностите сè уште се на атрактивно ниво. Тие се вклучени главно во здравствената индустрија, прехранбена индустрија, дел од ИТ индустријата, комуналните услуги (електрична енергија, вода и сл.), телекомуникации и многу повеќе.

Совети за инвеститорите:

Ја одржуваме препораката, која ја повторуваме веќе подолг период. Акциите се доста скапи, но со слично скапи обврзници и банкарски инструменти, практично нема алтернатива, така што нема време за крајности. Не се препорачува целокупното портфолио да го имате во акции, обврзници или пари. Централните банки и државите продолжуваат да генерираат огромни количини свежи пари и парите бараат инвестиции со најмалку минимален поврат. Ликвидносната поддршката за обврзниците и за акциите го принудува растот на цените и овој тренд може да продолжи. Од друга страна, состојбата на светската економија е слаба, а иднината е нејасна. Нерешените тензии од минатото (меѓу САД и Кина, протестите во САД, разговорите за Брегзит во Европа и обновените тензии на Корејскиот Полуостров) носат дополнителна неизвесност на пазарите. Затоа е неопходен балансиран пристап кон инвестициите, со поголем удел на индустриите кои подобро ќе ја издржат оваа криза. Пазарите остануваат непредвидливи и многу волатилни. Диверзификација на портфолио е чекор во вистинската насока. Инвеститорите со долгорочни инвестициски цели треба да продолжат со месечни уплати, а оние што би вложиле поголема сума, треба да ја распоредат на подолг временски период. Пазарите може да продолжат да растат како резултат на сегашниот оптимизам и свежо печатените пари, но видовме пред четиринаесет дена дека привремените корекции се многу брзи и длабоки. Ваквите промени може да се очекуваат и во иднина, така што во овој момент, кога сме блиску до нови рекорди, диверзификацијата е неопходен начин за заштита на портфолиото.