Коментар за тековните случувања

Портфолио менаџерите во Генерали Инвестментс составија резиме за тековните случувања кои влијаат врз пазарот на капитал и актуелни совети за инвеститорите.

Преглед на моменталните случувања:

Пандемијата со делта верзијата на корона вирусот зема замав. Стравот од нови ограничувања на јавниот живот уништува делови од светот, а влијанието на пазарите на капитал повторно расте. Во западниот дел на светот остануваат скоро два летни месеци, но есента носи сè повеќе грижи. Силното ширење на инфекции и брзиот раст на смртни случаи во азиските земји укажуваат на тоа дека пандемијата не изгубила интензитет, туку само го пренела својот епицентар. Во моментов, Индонезија е земјата кон која е насочено вниманието после Индија. Како резултат на тоа, Јапонија, Јужна Кореја и други земји воведуваат сериозни ограничувања, кои веќе се видливо одразени во економските индикатори. Исто така, постојат растечки сигнали во САД и Европа дека економските показатели достигнале врв и се во фаза на благо олабавување. Ова се очекува, се разбира, бидејќи вредностите и растот беа превисоки за да бидат одржливи. Не се очекува драматичен пад и ограничувањата поради новиот бран веројатно ќе бидат многу поблаги во Европа и САД, бидејќи Велика Британија сугерира дека и покрај силниот пораст на инфекциите, бројот на хоспитализирани лица по вакцинацијата не расте. Федералните избори во Германија полека се приближуваат и сегашната владејачка ЦДУ / ЦСУ покажува подобри резултати дури и по промената на лидерот на партијата, што ја зголемува довербата на инвеститорите дека сите промени во германската политика и економија ќе бидат умерени и постепени. Слична е состојбата и во односите меѓу Европа и САД, каде ситуацијата продолжува да се подобрува, а наскоро се очекува договор меѓу Германија и САД за гасоводот „Северен поток“, што беше изговор за многу поделби, како и закани за санкции. Минатата недела, вестите за мешање на кинеската влада во компаниите ги земаа приматот од вестите за пандемски раст и последователно забавување на економскиот раст на некои пазари во развој. По намалувањето на каматната стапка за 0,50 процентни поени, што стапи на сила на 15 јули, во кинеската економија беа ослободени дополнителни 150 милијарди долари ликвидност, но се чини дека една од најголемите компании за недвижнини Evergrande Group се соочува со банкрот поради забавувањето на пазарот на недвижнини. Ова е предупредување дека затегнувањето на ременот или ликвидноста на централните банки во Европа и САД може да доведе до слична ситуација за компаниите кои имаат акумулирано премногу долг во последните неколку години или чии деловни модели се базираат на премногу оптимистички планови. Факт е дека времињата на неограничено печатење пари и многу лабава монетарна и фискална политика порано или подоцна ќе завршат. До ова во САД и Европа сме разделени со години отколку со месеци, но предупредувањата не се излишни.

Пазарите на капитал веќе не беа во можност да поставуваат нови рекорди во последната недела. По повеќемесечен раст, кога приносите беа двоцифрени од почетокот на годината, берзите претежно станаа црвени. Комбинацијата на страв за проширување на делта верзијата и последователното намалување на очекувањата, како и забавувањето на економскиот раст, ги потсети инвеститорите дека остварувањето на профит е составен дел од инвестирањето. Оценките на пазарите се високи, а во некои случаи дури и многу нереални, очекувањата за иден раст на деловните активности се вклучени во цените. Реалноста покажува дека компаниите растат на долг рок, но патот е преполн со многу пречки. Сезоната за објавување профит во вториот квартал штотуку започна и иако бројките за вториот квартал се генерално многу добри, инвеститорите посветуваат поголемо внимание на корпоративните комуникации за тоа како треба да изгледаат идните квартали. Тука завршува единството во бизнисот. Гледаме помалку убедлив поглед кон иднината, бидејќи некои компании станаа повнимателни. Причините варираат од проблеми со синџирот на снабдување до логистички предизвици, зголемување на цените на влезните материјали или проблеми на некои пазари. Ова е исто така еден од знаците дека пазарите достигнаа ниво од кое ќе биде тешко да се движат повисоко на краток рок. Технолошката индустрија останува во првите редови, со добри прогнози за Apple, чија цена е на рекордно ниво. Парите во технологијата се движат од инфлациските индустрии (материјали, финансии, енергија), како и од некои циклични акции, особено од индустријата. Ова е во согласност со стравувањата на инвеститорите од нов пандемски бран. Сепак, промените меѓу одделните индустрии не беа изразени, бидејќи тековната корекција ги опфати сите индустрии и акции. Регионално, повторно беше најлошо во Азија, каде расположението на инвеститорите е најлошо поради брзото ширење на пандемијата, додека кинеското мешање во компаниите продолжува да ги вознемирува инвеститорите и да ги остава настрана и покрај поволните проценки. Пазарот на обврзници продолжи да расте минатата недела и приносите на 10-годишната американска обврзница паднаа под 1,2%, а некои забележаа принос веќе од 1%. Приносот на слична германска обврзница падна под -0,4%. Доларот продолжува малку да зајакнува и се придвижи под 1,18 УСД за евро. Ова е добро за европската извозно ориентирана економија, но веројатно е резултат на купување на американски обврзници од не-американски инвеститори на кои им се потребни долари за тоа.

Совети за инвеститорите:

Очекувањата за каматните стапки заземаа голема улога во диктирањето на насоката на пазарите, очекувањата за инфлација се пригушуваат, а геополитиката сè уште го додава својот удел во движењата на пазарот. Акциите на технологијата и е-трговијата и работата од дома остануваат сегменти со натпросечен раст на бизнисот засновани на долгорочни трендови, така што нивната привлечност повторно се зголеми. Но, со високи проценки, геополитички тензии и неизвесност за идната политика на централната банка, инвеститорите остануваат претпазливи. Неизвесноста дополнително се надополнува со мешањето на кинеските власти во технолошката индустрија. Обврзниците се скапи, бидејќи приносите прилагодени на очекувањата за инфлација се мизерни, главно негативни и заедно со негативните приноси од банките, тие продолжуваат да ги принудуваат инвеститорите првенствено во инвестиции во акции и недвижнини. Диверзификацијата на портфолиото останува приоритет. Препорачливо е да се подели портфолиото во различни класи, помеѓу акции, обврзници или пари. Можностите надвор од технолошкиот сектор остануваат привлечни поради пониските проценки, особено во сегментите на пазарот каде што отворањето на пандемиските економии ја зајакнува економската динамика, како што се нафтената и гасната индустрија или стимулативните мерки од страна на земјите ќе го променат деловното опкружување. Тежината во форма на индивидуални учества треба да биде претставена од индустрии кои подобро би ја преживеале оваа криза и каде проценките не се претерани. Ова вклучува главно здравствена заштита (исто така преку демографски трендови), делови од индустријата, заради инфраструктурните стимули и премин кон „зелена“ енергија. Сепак, можеме да додадеме селективна потрошувачка индустрија, иако претпазливо со акциите на производители на луксузни стоки. Меѓу регионите, Европа се издвојува според привлечноста, за САД треба поголема претпазливост поради големата тежина на ИТ компаниите, Кина дојде во област на интерес за купување по последната корекција, но поради мешање на политиката во економијата, претпазливоста не е излишна. Заради добри дивидендни приноси и привлечни проценки, нашиот регион од Централна и Југоисточна Европа исто така останува интересен за мал дел од портфолиото. Енергијата и материјалите остануваат заштита од инфлација, иако проценките не се претерани во овие индустрии, но по значителниот раст во минатото, сега сме во фаза на консолидирање на курсот. Финансиите, особено банките, остануваат шпекулативни инвестиции, особено ако инфлацијата ги надмине очекувањата. Инвеститорите со долгорочни цели на заштеди треба да истраат и да продолжат да вршат периодични плаќања, а оние кои би инвестирале поголема сума истата треба да ја распределат во подолг временски период. Дигитализацијата, автоматизацијата, е-трговијата, работењето од дома, почистата енергија, водењето бизнис во согласност со општествените норми и придржувањето кон таканаречените препораки на ЕСГ се долгорочни трендови и фокусирањето на долгорочните трендови историски е важна компонента на постигнување натпросечни приноси.