Коментар за тековните случувања

Портфолио менаџерите во Генерали Инвестментс составија резиме за тековните случувања кои влијаат врз пазарот на капитал и актуелни совети за инвеститорите.

Преглед на моменталните случувања:

Се ближи крајот на годината и полека започнува божиќното расположение. Но пред тоа, го очекуваме шопинг-ориентираниот Black Friday, кој всушност не трае само еден ден туку се развлекува на една или две недели попусти. Ова ќе биде добредојдено во време кога европската економија повторно се затвора поради растот на пандемијата. Австрија е веќе целосно затворена, а Германија размислува на сличен начин. Но, работите се движат малку побавно поради неодамнешното поставување на новата влада. Лошата епидемиолошка слика на Европа предизвикува загриженост дека оптимистичките прогнози за последниот квартал и почетокот на 2022 година се премногу оптимистички, особено што се полага многу надеж во нормалното декемвриско работење и затоа што декември е најважниот месец за трговците, угостителите и многу други активности.

Можеби затоа ЕЦБ нагласи дека во 2022 година не се очекуваат зголемувања на каматните стапки, притоа навестувајќи дека може да продолжи релаксирана монетарна политика, во зависност од ситуацијата во економиите. Нов претседател на ФЕД всушност останува Џером Пауел, кој пазарите првично го прифатија со ентузијазам, но подоцна ентузијазмот како да се намали. Така, политиката на ФЕД останува на вистинскиот пат. Тие планираат да престанат со додавање ликвидност до есента 2022 година, додека пазарот сè уште очекува барем едно зголемување на каматните стапки во втората половина на 2022 година. Но, непредвидливата инфлација може да го сврти планот наопаку. Разликите во прогнозите за 2022 година меѓу аналитичарите се значителни. Од очекувања дека инфлацијата ќе стивне во средината на 2022 година до очекувања дека ФЕД го пропуштил вистинскиот момент да ги зголеми каматните стапки и дека ја губи контролата врз инфлацијата. Исто така, усвојувањето на нов инвестициски план во САД, т.е. „Изградете подобро“, што носи инвестиции во инфраструктурата, но од друга страна нема гарантирано финансирање за сите трошоци, го поставува прашањето како американската администрација има намера да ги финансира сите овие проекти. При повисоки каматни стапки, дефицитот ќе скокне, а финансирањето ќе биде уште потешко. Според тоа, ФЕД, како и ЕЦБ и другите централни банки, се во значителен јаз со целиот акумулиран долг на земјите.

Во Европа, високите цени на енергијата продолжуваат да ја побелуваат косата. Очигледно нема да има Северен тек до пролет, бидејќи сертификацијата не е завршена поради бирократски (и политички) пречки. Еден од најголемите снабдувачи со електрична енергија во Велика Британија, со 1,7 милиони потрошувачи, банкротираше во понеделникот. Проблемите очигледно не се завршени и зимата ќе биде тензична. Прилично е драматично и во Турција, каде комбинацијата од тврдоглава монетарна политика и пониски каматни стапки со над 20% годишна инфлација со себе носи остар пад на вредноста на турската лира, која изгуби уште 10% во однос на еврото оваа недела.

И покрај сите превирања, пазарите на капитал добро се држат. Цените се блиску до рекордно ниво, а некои технолошки акции како Amazon и Apple повторно блеснаа во последната недела, поставувајќи нов рекорд. Apple ветува целосно автономен самоуправувачки автомобил за 5 години, а Amazon се чини дека е победник во битката меѓу трговците и платежните трансакции. Откако објави дека ќе ја отстрани Visa од платформата во Велика Британија, им упати слична закана и на САД. Силната корекција што следеше нагло ги намали стапките на замена на сите големи даватели на плаќања, како што се Visa, Mastercard како и PayPal. Инвеститорите сфаќаат дека високите маржи и скапите услуги не се одржливи и дека цените на услугите ќе мора да се намалат во иднина бидејќи конкуренцијата станува посилна, а традиционалните банки исто така го враќаат ударот. Генерално, банките позитивно реагираа на фактот дека политиката на ФЕД останува непроменета. Големи поместувања се забележани и во енергетскиот сектор, каде што ОПЕК + покажува несогласување со координирано намалување на залихите на нафта од повеќе земји (САД, Канада, Јапонија, Кореја итн.) со цел да се намалат цените. Аналитичарите проценуваат дека таквата интервенција би имала само краткорочно влијание врз цената на нафтата, па затоа неодамнешниот пад под 80 долари за барел може да се објасни главно со стравувања од намалување на трошоците поради повторното затворање на јавниот живот во Европа и поврзаните пониски трошоци.

Во последните денови, инвеститорите во акции од здравствениот сектор малку полесно дишат, бидејќи предложената реформа во здравството се чини дека е мало прилагодување што нема значително да ги промени односите и со тоа нема да изврши притисок врз маржите на компаниите. Слично на тоа, инвеститорите се особено задоволни од европските компании во секторот за дистрибуција, бидејќи тековното работење е многу добро, а прогнозите за следните години се уште пооптимистички, поради преминот кон позелени извори на енергија. Но, цените на акциите засега реагираат многу слабо, создавајќи можности за купување.

Регионално, најголемото разочарување минатата недела секако беше Кина. Меѓутоа, кога се чинеше дека кинеските технолошки акции конечно ќе можат да повратат дел од она што го изгубија бидејќи притисокот од партијата и земјата се намали, сепак, тие беа фрустрирани од резултатите. Најголемите компании, како Alibaba и Baidu, објавија полоши резултати од прогнозите. Уште поразочарувачки се многу претпазливите и намалени прогнози за иднина. Очигледно спорот со државата остави последици и ја промени и динамиката на пазарот. Ова резултираше со пад од 10 и повеќе проценти на некои акции, кои од атрактивно вреднувани станаа помалку интересни сега и со помаглива иднина.

Пазарите на обврзници и натаму нудат силно негативни реални приноси , на пократкорочните американски обврзници овој негативен реален принос е близу 6% и е повисок отколку во периодот на висока инфлација кон крајот на 1970-тите. Повторното назначување на Пауел, исто така, донесе голема промена на пазарите на обврзници, а особено на доларот. Така, американската 10-годишна обврзница повторно е во опсег од 1,66 % годишен принос и укажува дека може да се движи повисоко кон 1,75%. Уште посилен беше скокот на доларот во однос на еврото, каде што курсот падна на 1,12 долари за евро. Ова е добро за европските извозници, но во исто време ги зголемува тензиите во односите меѓу земјите, па се поставува прашањето кога и ЕЦБ ќе биде принудена да реагира.

Совети за инвеститорите:

Насоката на пазарите е диктирана од очекувањата за нивото на каматните стапки и ликвидноста обезбедени од централните банки. Обврзниците не се интересни, бидејќи приносите приспособени за инфлациските очекувања се мизерни, главно негативни и заедно со негативните банкарски приноси, инвеститорите продолжуваат да бидат принудени главно на инвестиции во акции и недвижен имот. Диверзификацијата на портфолиото останува приоритет и препорачливо е портфолиото да се подели на различни класи, меѓу акции, обврзници или пари.

Очекувањата за инфлација растат, а повисоката инфлација веројатно ќе трае најмалку цела 2022 година. Технологијата, е-трговијата и акциите на компании за работа од дома се сегменти со натпросечен раст на бизнисот базиран на долгорочни трендови, така што тие остануваат атрактивни, но пониските прогнози со најновите резултати во комбинација со високите вредности ги намалија очекувањата за раст. Инфлацијата останува нивниот главен непријател. Со високите вредности, геополитичките тензии и неизвесните идни политики на централната банка, инвеститорите стануваат повнимателни.

Инвестициите надвор од технолошкиот сектор остануваат атрактивни поради пониските вредности и различната динамика на развој на индустријата. Во последните недели, секторите енергетика, снабдување и финансии дојдоа до израз, како заштита од инфлација и се разбира, поради силниот раст на цените на енергијата, што се рефлектира и во нивните биланси. Пониските вредности во здравствената индустрија минатата недела поради обновениот обид за реформа на здравствениот систем во САД ја направија помалку привлечна, но се чини дека реформата не е толку темелна како што изгледаше пред неколку месеци.

Меѓу регионите, Европа се издвојува по атрактивност, за САД треба поголема претпазливост поради големата тежина на ИТ компаниите, а Кина и нејзините пазари во развој остануваат ризични поради неодамнешните настани и со тоа помалку привлечни за пократкорочни инвеститори бидејќи мешањето на политиката во економијата го отежнува предвидувањето на деловните перформанси, кои всушност се влошија неодамна.

За трпеливи долгорочни инвеститори, поради поволните вреднувања, се појавуваат одредени можности за инвестирање. За мал дел од портфолиото, добрите приноси од дивиденда и привлечните вреднувања ја одржуваат атрактивноста на нашиот регион во Централна и Југоисточна Европа. Инвеститорите со долгорочни цели за штедење треба да истраат и да продолжат да вршат периодични плаќања, а оние кои би инвестирале поголем износ, истиот треба да го распоредат во подолг временски период. Дигитализацијата, автоматизацијата, е-трговијата, работа од дома, почистата енергија, водењето бизнис во согласност со општествените и нормите на животната средина и почитувањето на таканаречените препораки за ЕСГ се долгорочни трендови и фокусирањето на долгорочните трендови историски е важна компонента во постигнување на натпросечни приноси.